За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

14.04.2015

DISH VS. PLATE

Вдъхновени от богатата трапеза след края на Великденските пости ще разгледаме разликите в употребата на думите “dish” и “plate”.
Ключът в разбирането на разликата в значението и употребата на двете думи е в основния смисъл, вложен в значението на всяка от тях. “Dish” означава вдлъбнат съд, а “plate” плосък и обикновено кръгъл. Ето защо под “plate” в контекста на темата за хранене (думата има и значения не свързани с храната) обикновено се разбира плоска, обикновено кръгла чиния за основно ястие или гарнитура. “Dish” се използва за чинията, в която вече е сервирана храна, за това думата по-скоро се превежда като ястие. Освен това в мн. ч. “dishes” означава всички съдове, които се поставят на масата за едно хранене вкл. вилици, лъжици, чаши, чинии и т.н.
Така в изречението "We don't have enough plates for dinner tonight" се има предвид, че чиниите не са достатъчно, а ако заменим“plate” с “dish” - "We don't have enough dishes for dinner tonight" ще кажем, че ни липсват не само чинии, но и чаши и прибори.
Можем да кажем “We need to buy new plates/dishes”, като имаме предвид да купим нови чинии, но в изречението “I will prepare you an Italian dish for dinner ”, думата “dish” не може да бъде заменена от “plate”, защото коренно ще променим смисъла. В първия случай, употребявайки “dish” имаме предвид, че ще сготвим нещо италианско, а във втория с “plate”, че ще използваме италиански материал, за да направим чиния.
За десерт ето и още няколко думи със значения вид „чиния“
Platter - large plate, long or oblong, for serving things like sliced meats; поднос, плато
Bowl - small or large, like a cup with no handles; купа, купичка
Serving dish - could be just about any shape; чиния за сервиране
Saucer - usually goes under a cup; плитка чинийка, която се поставя под чаша за кафе/чай.
 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте,искам да споделя с вас моите впечатления от Интензивно.ком. На сайта попаднах,докато си търсех онлайн обучение,минах през 7-дневния безплатен курс-останах много доволна и се записах за пълен курс. Започнах през февруари с немски А1 и сега вече сам на В1. Преподавателката ни Екатерина Квинот е страхотна. Обръща внимание на всички, обяснява много добре и разбрано, правим много упражнения, които са важни за научаването на езика и часовете протичат много приятно. Когато имам въпроси екипът от Интензивно.ком винаги са ми обръщали внимание, много са любезни и постоянно са насреща при необходимост. С няколко думи-обучението в Интензивно.ком е на необходимото ниво и е идеална възможност за търсещите онлайн обучение.

- Елена Великова, Тервел
Здравейте, искам да благодаря на целия екип на Intenzivno.com за професионалното обучение, което предоставяте. Бях се отчаяла, че езиците не ми се отдават и няма да успея да говоря спокойно на английски. Вие и г-жа Иванчева ми върнахте увереността, че мога да се справя и смело продължавам напред със следващо ниво. Не съм вярвала колко удобно за мен ще бъде обучението да бъде онлайн с помощта на лесната за работа платформа, защото преди да Ви срещна, не вярвах, че провеждането на онлайн обучение може да е ефективно Сърдечни благодарности за търпението, отзивчивостта и приятелското отношение. Страхотни сте, продължавайте все така.

- Веска Тодорова, София
Преди време бях един объркан … дизайнер, който беше наясно с алгоритми, формули и програми, но съвсем объркан по отношение на английската граматика. Предпочитах да правя реклами за ултра претенциозни клиенти, отколкото да спрягам PPTense. За разкош бях инспирирана или направо казано притисната от настоящите си американски шефове, да изуча езика до прилично ниво. След обстойно до педантичност обследване на дистанционните оферти и на база на фактори като цена, време, начин, преподавател, контрол ..., избрах INTENZIVNO. Днес, благодарение на г-жа Снежана Цонкова мога да общувам с взискателните ми шефове доста свободно. Благодаря г-жо Цонкова и INTENZIVNO.com!

- Илина Станимирова, София

Всички мнения