За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

14.04.2015

DISH VS. PLATE

Вдъхновени от богатата трапеза след края на Великденските пости ще разгледаме разликите в употребата на думите “dish” и “plate”.
Ключът в разбирането на разликата в значението и употребата на двете думи е в основния смисъл, вложен в значението на всяка от тях. “Dish” означава вдлъбнат съд, а “plate” плосък и обикновено кръгъл. Ето защо под “plate” в контекста на темата за хранене (думата има и значения не свързани с храната) обикновено се разбира плоска, обикновено кръгла чиния за основно ястие или гарнитура. “Dish” се използва за чинията, в която вече е сервирана храна, за това думата по-скоро се превежда като ястие. Освен това в мн. ч. “dishes” означава всички съдове, които се поставят на масата за едно хранене вкл. вилици, лъжици, чаши, чинии и т.н.
Така в изречението "We don't have enough plates for dinner tonight" се има предвид, че чиниите не са достатъчно, а ако заменим“plate” с “dish” - "We don't have enough dishes for dinner tonight" ще кажем, че ни липсват не само чинии, но и чаши и прибори.
Можем да кажем “We need to buy new plates/dishes”, като имаме предвид да купим нови чинии, но в изречението “I will prepare you an Italian dish for dinner ”, думата “dish” не може да бъде заменена от “plate”, защото коренно ще променим смисъла. В първия случай, употребявайки “dish” имаме предвид, че ще сготвим нещо италианско, а във втория с “plate”, че ще използваме италиански материал, за да направим чиния.
За десерт ето и още няколко думи със значения вид „чиния“
Platter - large plate, long or oblong, for serving things like sliced meats; поднос, плато
Bowl - small or large, like a cup with no handles; купа, купичка
Serving dish - could be just about any shape; чиния за сервиране
Saucer - usually goes under a cup; плитка чинийка, която се поставя под чаша за кафе/чай.
 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте! Изключително съм доволна от обучението в Intenzivno.com! Аз съм от малък град и нямах възможност да посещавам уроци по английски език, затова реших да се обучавам онлайн. В началото бях доста скептично настроена относно този метод на учене и не знаех колко ще е ефикасен, но още след първия урок разбрах, че, може би, това е най-добрият начин в днешно време, защото се спестяват много средства и време, които са необходими на всички! Уроците са напълно реални в удобно време, което Вие може да определите и с предимството да учите в уюта на дома или офиса! Учителите в Intenzivno.com са професионалисти на високо ниво, изключително мили, обясняват всичко подробно, което е много важно за изучаването на нов език. Специални благодарности на учителката ни Деси Баръмова за търпението и разбирането, което прояви към нас. Вече приключихме ниво А1 и скоро започваме следващото, отново и благодарение на нея! Благодарности и на целия екип на сайта за прецизността и точността към клиентите. Продължавайте все така, желая Ви много успехи,а на тези от Вас, които все още имат някакви колебания и притеснения, ще кажа да продължат смело напред и да се запишат. Със сигурност ще останат доволни!!!

- Кремена Димитрова, Тутракан
Онлайн обучението по английски език е добра алтернатива на стандартните курсове. Удобствата които предлага го правят по - предпочитан вариант имайки предвид натовареното ежедневие на курсистите. Аз работя и уча в университет едновремено, а уроците по английски имам възможност да взема у дома пред компютъра в реално време когато аз пожелая. Часовете наподобяват онези в училище, но в този случай е малко по-развлекателно и незадължаващо, като сам казвам от какво имам нужда. Преподавателя ми - Снежана Цонкова е внимателна и следи нивото ми и каквото ме интересува по предмета мога да попитам и да получа отговор. Препоръчвам Intenzivno.com на всички.

- Златин Райчев, Добрич
Здравейте, казвам се Валентина. Преди година и половина имах възможността да замина в чужбина със семейството си. Не говорих немски език и това за мен беше голям проблем. Ровейки хаотично в интернет попаднах на Intenzivno.com и предоставяха възможност за безплатен тестов урок. Завърших вече две нива и смятам да продължа, защото получавам точно това, което очаквам и това което ми е нужно за усвояването на езика. Искам да благодаря на екипа на Интензивно и на госпожа Квинот, за търпението, за отзивчивостта и приятелското отношение към всеки един курсист. БЛАГОДАРЯ!

- Валентина Сотирова, Германия

Всички мнения