За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

14.04.2015

DISH VS. PLATE

Вдъхновени от богатата трапеза след края на Великденските пости ще разгледаме разликите в употребата на думите “dish” и “plate”.
Ключът в разбирането на разликата в значението и употребата на двете думи е в основния смисъл, вложен в значението на всяка от тях. “Dish” означава вдлъбнат съд, а “plate” плосък и обикновено кръгъл. Ето защо под “plate” в контекста на темата за хранене (думата има и значения не свързани с храната) обикновено се разбира плоска, обикновено кръгла чиния за основно ястие или гарнитура. “Dish” се използва за чинията, в която вече е сервирана храна, за това думата по-скоро се превежда като ястие. Освен това в мн. ч. “dishes” означава всички съдове, които се поставят на масата за едно хранене вкл. вилици, лъжици, чаши, чинии и т.н.
Така в изречението "We don't have enough plates for dinner tonight" се има предвид, че чиниите не са достатъчно, а ако заменим“plate” с “dish” - "We don't have enough dishes for dinner tonight" ще кажем, че ни липсват не само чинии, но и чаши и прибори.
Можем да кажем “We need to buy new plates/dishes”, като имаме предвид да купим нови чинии, но в изречението “I will prepare you an Italian dish for dinner ”, думата “dish” не може да бъде заменена от “plate”, защото коренно ще променим смисъла. В първия случай, употребявайки “dish” имаме предвид, че ще сготвим нещо италианско, а във втория с “plate”, че ще използваме италиански материал, за да направим чиния.
За десерт ето и още няколко думи със значения вид „чиния“
Platter - large plate, long or oblong, for serving things like sliced meats; поднос, плато
Bowl - small or large, like a cup with no handles; купа, купичка
Serving dish - could be just about any shape; чиния за сервиране
Saucer - usually goes under a cup; плитка чинийка, която се поставя под чаша за кафе/чай.
 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Предложеното обучение е добре организирано и представено по достъпен начин. Преподавателката Светла Ненова е много добър професионалист. Възможността за достъп и след завършване на курса за преглед на пропуснати уроци, е още един плюс. Мисля, че това е една допълнителна много добра алтернатива за обучаваните. Благодаря, че сте съумяли да изградите тази стройна система и да я развивате и усъвършенствате във времето. Горещо ви препоръчвам на бъдещи и колебаещи се желаещи да изучават чужд език. Бъдещи потребители на предлаганите услуги, опитайте и се убедете сами в ефективността и миговете на приятни емоции и няма да съжалявате за предизвикателството да учите чужд език с Intenzivno.com. Благодаря ви за предоставената възможност за обучение на по-широк кръг от хора и за качественото преподаване. Пожелавам ви много творческо вдъхновение, бъдещи успешни проекти и професионално удовлетворение.

- Елена Стоянова, Севлиево
Сайта Интензивно.ком, е сайт даващ знания от най-прецизните и добри преподаватели. Влизайки в сайта аз лично, бях заинтересован като всяко младо момче жадуващо и копнеещо да разбера какво представлява сайта. Аз лично си направих регистрация и се абонирах за безплатния седем дневен пробен период по Английски език. Когато влязох в сайта бях посрещнат от един жизнерадостен човек и преподавател който ми даде информацията от която имах нужда. От този ден в който посетих сайта и до днес уча с интензивно точка ком. В нашия град трудно се намират преподаватели с подходящата квалификация. През първите един-два часа се чувствах странно във виртуалната класна стая, но след това вече не виждам никаква разлика с обикновената класна стая. Препоръчвам обучението на моите връстници и приятели: не се колебайте а започнете своето обучение с Intenzivno.com !!! Поздрави: Красимир Йорданов

- Красимир Йорданов, гр. Димово
Настоящата препоръка се дава на Intenzivno.com в уверение на това, че в качеството си на портал, предлагащ дистанционно чуждоезиково обучение, изпълни коректно поетите ангажименти за обучение на служителите на Търговско представителство LG Electronics Magyar Kft. В рамките на проведеното обучение от страна на обучаващите бяха използвани модерни интерактивни техники за представяне на материала, специфично ноу-хау за проверка на знанията и контрол на самоподготовката, както и инструменти на световно ниво за подготовка на курсистите за изпити за сертифициране по европейската езикова рамка. По време на проведените обучения, от страна на служителите бяха натрупани допълнителни знания и опит, които се отразиха веднага на бързината и качеството на комукация, както и на увереността на служителите в техните възможности. В допълнение сме изключително удовлетворени от подхода към нашата компания, постоянната обратна връзка с цел поддържане знанията на служителите, както и многото предложения за подобрение на бизнес комуникацията с нашите чуждоезични партньори и колеги. Изцяло препоръчваме програмите на Intenzivno.com като считаме, че те са много подходящи за ритъма на работа на съвременните фирми и предлагат гъвкавост, която не прекъсва изпълнението на ежедневните задачи.

- LG Electronics, София

Всички мнения