За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

16.04.2015

13 интересни факта за ИСПАНСКИЯ ЕЗИК


1. Испанският се говори от 500 милиона хора, като тенденцията е до 2050 г. те да нараснат до 600 млн. (източник - Институтът „Сервантес)
2. Испанският е бил езикът на дипломацията до XVIII в. (източник - BBC)
3. Единадесет са испаноговорящите носители на нобеловата награда за литература, за именно:
Хосе Ечегарай (Испания, 1904)
Хасинто Бенавенте (Испания, 1922)
Габриела Мистрал (Чили, 1945)
Хуан Рамон Хименес (Испания, 1956)
Мигел Анхел Астуриас (Гватемала, 1967)
Пабло Неруда (Чили, 1971)
Висенте Алейксандре (Испания, 1977)
Габриел Гарсия Маркес (Колумбия, 1982)
Камило Хосе Села (Испания, 1989)
Октавио Пас (Мексико, 1990)
Марио Педро Варгас Льоса (Испания, роден в Перу, 2010).
(източник - Институтът „Сервантес)
4. Испанският език е вторият най-изучаван език в света. През 2010 г. броят на хората изучаващи испански е бил повече от 20 млн. След три поколения 10% от населението в света ще може да комуникира на испански. (източник Институтът „Сервантес“)
5. Има повече от 40 000 съчетания със само 5-те гласни в испанския език. Те се наричат panvocálicas or pentavocálicas, като интересното е, че нито един от двата термина не е дефиниран в Испанския кралски академичен речник. (източник- SoloSeQueNoSeNada.com)
6. След латинския, езикът, оказал най-голямо влияние върху испанския, е арабският, а в наши дни, английският. (източник - About.com)
7. В Мексико живее най-голямата популация, говореща испански език 114 млн. души, като на второ място се нарежда САЩ с 40 млн. с испанския като майчин език, като се очаква до 2050 г. тя да се превърне в най-голямата държава, в която се говори испански. (източник - Wikipedia)
8. В САЩ испаноговорящите са повече от хората, говорещи китайски, френски, италиански, хавайски и местни индиански диалекти взети заедно. (източник- Институтът „Сервантес“)
9. Las Glosas Emilianenses (Тълкуванията на Св. Емилианус) е първият официален писмен документ, датиращ от 964 г. В него се съдържат ремарки както на испански, така и на баски език в полетата към текст на религиозна тематика, написан на латински. (източник BBC)
10. Първият литературен текст на испански език е El Cantar del Mio Cid (Песен за моя Сид) – анонимна поема от XII в. (източник BBC)
12. Испанският е официален език в 22 страни по света, на второ място по говоримост като майчин език и за международна комуникация и на трето място по използваемост в интернет пространството. (източник - Wikipedia и Институтът „Сервантес“)
13. Първата граматика на испанския език е написана от Елио Антонио де Небрийа, публикувана през 1492г. Същата година Колумб открива Америка. (източник - BBC)

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Искам да благодаря на целия екип на интензивно и най-вече на Lehrerin Eкатерина Kвинот . За мен тя е един невероятен преподавател разбиращ от дидактика. Немския език е труден, а немската граматика изисква много обяснения които тя ни даваше. Кристално ни изясняваше употребата на падежите, кое е пряко и непряко допълнение и още много други неща преди да можем да кажем и едно просто изречение. Винаги проявяваше невероятно внимание и отделяше необходимото за всеки от нас време. Перфектна методика....давам висока оценка за начина по който провежда часовете си. С положителното си отношение стимулира желанието за изучаване на езика. Отново бих избрала Интензивно.ком.

- Катя Христова, Швейцария
Здравейте! Изключително съм доволна от обучението в Intenzivno.com! Аз съм от малък град и нямах възможност да посещавам уроци по английски език, затова реших да се обучавам онлайн. В началото бях доста скептично настроена относно този метод на учене и не знаех колко ще е ефикасен, но още след първия урок разбрах, че, може би, това е най-добрият начин в днешно време, защото се спестяват много средства и време, които са необходими на всички! Уроците са напълно реални в удобно време, което Вие може да определите и с предимството да учите в уюта на дома или офиса! Учителите в Intenzivno.com са професионалисти на високо ниво, изключително мили, обясняват всичко подробно, което е много важно за изучаването на нов език. Специални благодарности на учителката ни Деси Баръмова за търпението и разбирането, което прояви към нас. Вече приключихме ниво А1 и скоро започваме следващото, отново и благодарение на нея! Благодарности и на целия екип на сайта за прецизността и точността към клиентите. Продължавайте все така, желая Ви много успехи,а на тези от Вас, които все още имат някакви колебания и притеснения, ще кажа да продължат смело напред и да се запишат. Със сигурност ще останат доволни!!!

- Кремена Димитрова, Тутракан
След завършени два курса - по италиански и турски език, искам да изкажа радостта си, че в България има толкова модерна и полезна форма на обучение с толкова коректни и добри преподаватели и да благодаря за наученото от тях. В случая имам предвид Елвира Трикова и Мерием Мехметали. На всички мои познати и на всеки, който се интересува от езиково обучение препоръчвам Интензивно.ком. Бързо, удобно, качествено обучение, което пести времето на обучаващите се и максимално бързо им помага да напреднат в съответния език, като всичко това е придружено с огромното удоволствие от контакта с едни млади, професионално подготвени, възпитани, търпеливи и много приятни преподаватели, които дават максималното от себе си в интереса на обучението. Искрено желая успех на всички и да продължат да развиват тази дейност, защото все повече хора имат нужда от това обучение.

- Румяна Георгиева, София

Всички мнения