За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

16.04.2015

13 интересни факта за ИСПАНСКИЯ ЕЗИК


1. Испанският се говори от 500 милиона хора, като тенденцията е до 2050 г. те да нараснат до 600 млн. (източник - Институтът „Сервантес)
2. Испанският е бил езикът на дипломацията до XVIII в. (източник - BBC)
3. Единадесет са испаноговорящите носители на нобеловата награда за литература, за именно:
Хосе Ечегарай (Испания, 1904)
Хасинто Бенавенте (Испания, 1922)
Габриела Мистрал (Чили, 1945)
Хуан Рамон Хименес (Испания, 1956)
Мигел Анхел Астуриас (Гватемала, 1967)
Пабло Неруда (Чили, 1971)
Висенте Алейксандре (Испания, 1977)
Габриел Гарсия Маркес (Колумбия, 1982)
Камило Хосе Села (Испания, 1989)
Октавио Пас (Мексико, 1990)
Марио Педро Варгас Льоса (Испания, роден в Перу, 2010).
(източник - Институтът „Сервантес)
4. Испанският език е вторият най-изучаван език в света. През 2010 г. броят на хората изучаващи испански е бил повече от 20 млн. След три поколения 10% от населението в света ще може да комуникира на испански. (източник Институтът „Сервантес“)
5. Има повече от 40 000 съчетания със само 5-те гласни в испанския език. Те се наричат panvocálicas or pentavocálicas, като интересното е, че нито един от двата термина не е дефиниран в Испанския кралски академичен речник. (източник- SoloSeQueNoSeNada.com)
6. След латинския, езикът, оказал най-голямо влияние върху испанския, е арабският, а в наши дни, английският. (източник - About.com)
7. В Мексико живее най-голямата популация, говореща испански език 114 млн. души, като на второ място се нарежда САЩ с 40 млн. с испанския като майчин език, като се очаква до 2050 г. тя да се превърне в най-голямата държава, в която се говори испански. (източник - Wikipedia)
8. В САЩ испаноговорящите са повече от хората, говорещи китайски, френски, италиански, хавайски и местни индиански диалекти взети заедно. (източник- Институтът „Сервантес“)
9. Las Glosas Emilianenses (Тълкуванията на Св. Емилианус) е първият официален писмен документ, датиращ от 964 г. В него се съдържат ремарки както на испански, така и на баски език в полетата към текст на религиозна тематика, написан на латински. (източник BBC)
10. Първият литературен текст на испански език е El Cantar del Mio Cid (Песен за моя Сид) – анонимна поема от XII в. (източник BBC)
12. Испанският е официален език в 22 страни по света, на второ място по говоримост като майчин език и за международна комуникация и на трето място по използваемост в интернет пространството. (източник - Wikipedia и Институтът „Сервантес“)
13. Първата граматика на испанския език е написана от Елио Антонио де Небрийа, публикувана през 1492г. Същата година Колумб открива Америка. (източник - BBC)

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Настоящата препоръка се дава на Intenzivno.com в уверение на това, че в качеството си на портал, предлагащ дистанционно чуждоезиково обучение, изпълни коректно поетите ангажименти за обучение на служителите на Търговско представителство LG Electronics Magyar Kft. В рамките на проведеното обучение от страна на обучаващите бяха използвани модерни интерактивни техники за представяне на материала, специфично ноу-хау за проверка на знанията и контрол на самоподготовката, както и инструменти на световно ниво за подготовка на курсистите за изпити за сертифициране по европейската езикова рамка. По време на проведените обучения, от страна на служителите бяха натрупани допълнителни знания и опит, които се отразиха веднага на бързината и качеството на комукация, както и на увереността на служителите в техните възможности. В допълнение сме изключително удовлетворени от подхода към нашата компания, постоянната обратна връзка с цел поддържане знанията на служителите, както и многото предложения за подобрение на бизнес комуникацията с нашите чуждоезични партньори и колеги. Изцяло препоръчваме програмите на Intenzivno.com като считаме, че те са много подходящи за ритъма на работа на съвременните фирми и предлагат гъвкавост, която не прекъсва изпълнението на ежедневните задачи.

- LG Electronics, София
Благодарение на Мерием усъвършенствах знанията си по турски език. Тя е един невероятен преподавател. С много разбиране и търпение, поднасяйки граматическия материал по най - достъпния начин ми помогна да допълня пропуските в знанията си. Много съм доволна и искам да изкажа своята благодарност към Вас и целия екип на Интензивно за човешкото отношение и разбиране. Имах невероятния късмет да бъда обучавана от професионалисти и да стана част, ако мога така да се изразя, от семейството на Интензивно. БЛАГОДАРЯ, че Ви има.

- Ваня Найденова, София
Искам да поздравя Интензивно за прекрасната платформа и професиналното обучение, което предлагат. В работата постоянно ми се налага да ползвам английски език, за съжаление нямах възможност да посещавам курсове, тъй като ангажиментите ми са с плаващо време. Бях в безизходица, докато не открих Интензивно! Курсовете се провеждат в удобно за мен време, има възможности както за индивидуални, така и за групови уроци, освен това с онлайн обучението пестя време. Очарован съм от преподавателите, напредвам бързо и със сигурност ще продължа курсовете, защото ефектът е очевиден. Сърдечни благодарности на екипа на Интензивно и специално на Рая Очипалска за професионалното отношение към работата и грижата към мене! :-)

- Красимир Димитров, София

Всички мнения