За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

11.11.2016

Тайните на ефективното учене - Тайна № 1

Дори и когато ежедневното учене за училище и изпитванията са само далечен спомен, жаждата ни за знание продължава. Дали „преследваме“ съвършенството да знаем и говорим чужд език, да свирим на музикален инструмент или искаме да удовлетворим друга своя страст, ние учим през целия си живот. Дори и когато трябва просто да отговорим на въпроси викторина, организирана на купон, или да впечатлим човек, когото харесваме, желанието ни да знаем никога не спира. В такъв случай възниква въпросът – къде е тайната на ефективното учене? Може би ще Ви разочароваме, но изчерпателен отговор на този въпрос НЯМА. Това не означава обаче, че няма начини да се учи ефективно. В поредица от видеа преди време Ви дадохме някои насоки. Продължаваме с разкриването на някои от тайните, които могат Ви дадат ключа към ефективното учене независимо на каква възраст или какви умения имате към момента.

Тайна № 1 – Трябва да знаете кога да учите

С други думи планирайте времето, в което да учите!

Учещите хора на по-голяма възраст имат „сутрешни“ умове, т.е. запомнят по-лесно преди обед. Изследване на група учещи хора на възраст между 60 и 82 години (да, няма грешка във възрастта) в Института Ротман Рисърч в Торонто, Канда, установява, че те са се справили по-добре на тестове за запомняне между 8:30 и 10:30 часа сутринта, отколкото между 1:00 и 5:00 часа следобед. Всъщност учените, направили научния експеримент казват, че следобед умовете на участниците са бездействали, защото са превключили на т.нар режим „по подразбиране“.

За разлика от тях по-млади на възраст хора, но отново такива, които биха могли да бъдат квалифицирани като възрастни, следобед все още са били концентрирани. За да вземат максималното от усилията си, младите хора трябва да планират ученето си.

Друго изследване разкрива, че 16-17-годишните момичета се представят по-добре на тестове със запомняне на факти, ако са учили в 3 следобед, отколкото, ако са учили в 9 вечерта, но усвояват умения, отнасящи се до движения по-бързо, ако са ги правили вечерта. „Резултатите показват, че е по-добре да се използва следобедът, за да се учат езици и вечерта, за да се свири на пиано или друг музикален инструмент“, казва Кристоф Нисен от университета във Фрайбург.

Защо планирането във времето има значение? Знаем, че сънят след научаването на нов факт или умение спомага за запомнянето му. Нисен предполага, че „критичният прозорец“  между ученето и съня е по-малък за запомняне на знания свързани с движение, отколкото за друг тип знания. Дали възрастните могат да се възползват от този прозорец все още не е ясно. „ Има доказателство, че младежите имат по-голям потенциал да учат и спят по-добре“, казва немският учен.

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте, казвам се Валентина. Преди година и половина имах възможността да замина в чужбина със семейството си. Не говорих немски език и това за мен беше голям проблем. Ровейки хаотично в интернет попаднах на Intenzivno.com и предоставяха възможност за безплатен тестов урок. Завърших вече две нива и смятам да продължа, защото получавам точно това, което очаквам и това което ми е нужно за усвояването на езика. Искам да благодаря на екипа на Интензивно и на госпожа Квинот, за търпението, за отзивчивостта и приятелското отношение към всеки един курсист. БЛАГОДАРЯ!

- Валентина Сотирова, Германия
След завършени два курса - по италиански и турски език, искам да изкажа радостта си, че в България има толкова модерна и полезна форма на обучение с толкова коректни и добри преподаватели и да благодаря за наученото от тях. В случая имам предвид Елвира Трикова и Мерием Мехметали. На всички мои познати и на всеки, който се интересува от езиково обучение препоръчвам Интензивно.ком. Бързо, удобно, качествено обучение, което пести времето на обучаващите се и максимално бързо им помага да напреднат в съответния език, като всичко това е придружено с огромното удоволствие от контакта с едни млади, професионално подготвени, възпитани, търпеливи и много приятни преподаватели, които дават максималното от себе си в интереса на обучението. Искрено желая успех на всички и да продължат да развиват тази дейност, защото все повече хора имат нужда от това обучение.

- Румяна Георгиева, София
Съвместната ни работа с екипа на intenzivno.com започна през 2010 г. С тяхно съдействие организирахме обучение по бизнес английски език на мениджъри и ключови специалисти в компанията. Преподавателите са специалисти с висока квалификация и професионален опит, което осигурява постигане на поставените цели и очакваните резултати от обучението. Участниците оценяват обучението като ефективно и отчитат напредък и по-голяма увереност в уменията си да комуникират и да използват езика. Освен обучението по английски език, със съдействието на intenzivno.com организирахме и курсове по немски, френски и италиански език за административни служители на компанията. Препоръчваме intenzivno.com като надежден партньор, работещ качествено и отговорно и затова смятаме да продължим партньорството си с тях.

- “Идеал Стандарт – Видима” АД, Севлиево

Всички мнения