За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

15.01.2016

Правилното отношение - ключът към усвояването на нов език

 Безспорно познаването на граматиката и владеенето на богат речников запас са важни за усвояването на един чужд език, но те съвсем не са най-същественото. Всъщност ключът към усвояването на нов език е вашето ОТНОШЕНИЕ към него и УВЕРЕНОСТТА, с която боравите с него – няма значение дали и колко граматиката, думите или културните аспекти на езика са трудни или лесни, важното е за колко трудни или лесни ги смятате ВИЕ. Започвайки да учите нов език е много лесно да се обезкуражите от неговите особености, затова ако искате наистина да успеете – игнорирайте ги и се фокусирайте върху положителното в новото си начинание.
Представете си следната ситуация: запознават Ви с един потенциален нов приятел, нека го наречем Иван. Каква е вероятността да станете истински приятели?
А) Ако в момената на запознанството Ви той е болезнено откровен и ви сподели, че не всеки ден си сменя чорапите, мие си зъбите веднъж, а не два пъти на ден и мрази домашните любимци.
и
Б) Ако имате възможност да поговорите и да Ви сподели, че пише поезия и есеистична проза, които са толкова добри и всъщност могат дори да бъдат публикувани; да разберете, че е страшно добър в професията си и има широка обща култура, подплатено с уникално чувство за хумор.
Въпросът е реторичен.
Това е същото като да не опознаете, ама наистина да опознаете, един нов език. Мислете за него като за добър приятел, а не като дразнещия колега, с когото сте принуден да прекарвате по няколко часа ежедневно.
„Но … ученето на език е ТОЛКОВА ТРУДНО“ е мисъл, която може да е минавала през ума Ви.
Лесно е да се посочат трудните страни на един език и да се мисли, че това е някакво жестоко наказание. Избягвайте въпроси като: Колко падежа има? Колко са глаголните времена? Защо четем едно, а пишем друго (в английски например)?
Не ви е необходима предварителна информация от такъв характер. Дори не е необходимо да овладявате до съвършенство граматика или да имате богат речников запас преди да се осмелите да говорите на новия език. Ако сте много добре подготвени, може и да направите по-малко грешки, но ще пропуснете шанса да КОМУНИКИРАТЕ, а и по пътя към усъвършенстването има вероятност да загубите мотивация. В крайна смета целта на езика е да говорим с другите хора.
Защо ученето на език е ЛЕСНО?
Всеки език има предимства в сравнение с друг чужд език. Намерете ги! Просто разгледайте учебника или граматика на избрания от вас чужд език и се опитайте да откриете нещо, което ще разберете от пръв поглед. Романските езици, например, имат труден правопис, особено английски и френски, докато при славянските се пише това, което се чува. Обратно славянските имат сложна именно система, докато при повечето романски липсват понятия като род и падеж.
Открийте колко много вече знаете, като просто разгърнете речника на новия език и видите познати думи, навлезли във всички езици с едно и също или близко значение.
Докато небрежно разгръщате граматика или речник, неусетно ще сте усвоили повече отколкото предполагате.
Един нетрадиционен, но мотивиращ подход е да научете първо лесните неща, а постепенно да усвоите трудните. Научете много лесни думи, с познат корен, кратки и лесни за произнасяне, а след това по-трудни. Тогава ще имате основа, на която да надграждате.
Твърдението, че ученето на език, може да звучи малко наивно, прекалено оптимистично или дори арогантно за един начинаещ. Това обаче може да е вашата мотивация и начинът да направите ученето по-забавно. Отношението е всичко!

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Изключително доволна съм от изминалия курс. Имайки предвид, че никога преди това не съм учила немски, смятам че доста добре се запознах с основата. Преподавателката е невероятна. Не мога да изкажа с думи колко съм доволна от г-жа Соня Милева. По възможност не бих я заменила в никакъв случай в следващите нива. Тя е изключителен професионалист, невероятен педагог, изискваща, обясняваща, работеща с основната цел не просто да предаде материала, а да бъде разбран и усвоен от нас. Едно голямо благодаря от мен за г-жа Милева и за целия екип на Intenzivno.com. Честно казано, първоначално подходих с голям скептицизъм към такъв вид обучение, но тъй като нямах друг избор (имам бебе вкъщи), това беше единствения начин да наглеждам детето си и да уча. Много приятно съм изненадана от целия ви професионализъм, всеотдайност и хъс. Продължавайте в същия дух и се надявам скоро да сме заедно във второ ниво.

- Яна Янева, Перник
Добре дошъл при нас,
ако се запишеш в този клас!
Времето лети, не се двоуми
за уроци по немски се запиши.
В удобна и приятна обстановка,
с преподавател във виртуална стая
със старание от твоя страна
                                  ще отвориш всяка врата.

- Иван Иванов, Германия
Здравейте,искам да споделя с вас моите впечатления от Интензивно.ком. На сайта попаднах,докато си търсех онлайн обучение,минах през 7-дневния безплатен курс-останах много доволна и се записах за пълен курс. Започнах през февруари с немски А1 и сега вече сам на В1. Преподавателката ни Екатерина Квинот е страхотна. Обръща внимание на всички, обяснява много добре и разбрано, правим много упражнения, които са важни за научаването на езика и часовете протичат много приятно. Когато имам въпроси екипът от Интензивно.ком винаги са ми обръщали внимание, много са любезни и постоянно са насреща при необходимост. С няколко думи-обучението в Интензивно.ком е на необходимото ниво и е идеална възможност за търсещите онлайн обучение.

- Елена Великова, Тервел

Всички мнения