За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

01.04.2014

От кога празнуваме на Деня на шегата

Кой не обича да се смее? Кой не обича шегите? … Всички! 

А кога хората са започнали да отбелязват Деня на шегата? … Още в древността. 

Да, точно така, предшественици на този весел празник са фестивалът Хилариа,

 отбелязван на 25 март в древен Рим и Фестивалът на глупците,

 който през Средновековието бил организиран на 28 декември. Много изследователи смятат, 

че Денят на шегата се заражда през Средновековието във Франция. 

По това време Нова година не бил официален празник и част от жителите на  

Франция празнували този празник на 1 януари, а друга на 25 март. 

Тези, който празнували в началото на астрономическата година се присмивали на другите, 

като им правели различни номера.  Къде се празнува Денят на шегата?

В Италия, Франция и френско говорещите части на Швейцария 1 април е известен като - 

 „априлска риба“ (poisson d'avril). Празникът се свързва с това да се опиташ 

да закачиш на гърба на „жертвата“ риба без да бъдеш забелязан.

Във Великобритания, когато се прави шега на някого и той се хване накрая „организаторът“ изкрещява

 „Първоаприлска шега“ ("April fool!"), с което може да счита ангажимента си към празника за завършен.

В Шотландия 1 април се нарича „Деня на глупака“ (Hunt the-Gowk Day) или „Подгони кукуто“. 

Традиционната шега на този ден е да накараш някой да занесе затворено послание,

 като на приносителя се обяснява, че с писмото се иска някаква помощ. 

Всъщност съдържанието на писмото е следното "Dinna laugh, dinna smile. Hunt the gowk another mile",

  с други думи  „Недей се смя, не се усмихвай. Гони глупака цяла миля.“ 

Получателят, след като го прочете ще обясни, че може да помогне само ако се свърже с друг човек и изпраща 

„жертвата“ при другиго, като му дава за занесе същото съобщение. 

Резултатът при следващия получател е абсолютно същия и така „жертвата“ обикаля, 

докато не се усети, че това е шега.

 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте, казвам се Гергана Хаджиева. Заминах за Германия без да знам дума на немски. Попаднах случайно на Intenzivno.com. От многото подобни сайтове само при вас имаше безплатен седемдневен пробен период. Възползвах се от тази възможност и бях приятно изненадана. Преди това бях малко скептично настроена за обучението онлайн. Записах и завърших немски А1, а сега ми предстои и А2. Нямам достатъчно подходящи суперлативи,за да изразя възхищението си от организацията и отзивчивостта на екипа. Искам да изкажа специални благодарности на преподавателката ми Екатерина Квинот за търпението и отзивчивостта й, за изключително полезните й съвети, за начинът й на работа с "учениците" във виртуалната стая, за многото допълнителни материали, за отделеното време извън часовете. Едно голямо БЛАГОДАРЯ на всички в Intenzivno.com. Желая Ви успехи!

- Гергана Хаджиева, Бад Айблинг, Германия
Ние сме семейство Василеви. Искрено и лично споделяме нашите чудесни впечатления от Intenzivno.com. Изучаването на чужд език е свързано с желание, възможност и време. Ние сме доста ангажирани хора в професионално отношение, а за "свободно време" просто не остава време. Сърфирайки през необятното пространство на интернет напълно случайно попаднахме на този прекрасен сайт за изучаване на чужди езици. Спокойно можем да кажем, че се почувствахме спасени. Още с първите стъпки разбрахме силата и възможността, която Intenzivno.com ни предлага да продължим напред към разширяването и намирането на нови знания. Часовете ни по английски език протичат приятно и забавно, обяснява се много добре и разбрано, като се обръща внимание на всеки един от нас. Голямото предимство е, че часовете се провеждат в удобно за нас време и естествено - място. Благодарим на екипа на Intenzivno.com за предоставената ни възможност да осъществим една своя мечта. Специално искаме да благодарим на Рени Георгиева за нейното невероятно търпение и изключително отношение към нас, за предоставените допълнителни материали и нестандартен подход в обучението. Ние вече сме тук и всеки от Вас, който е жаден за знания да заповяда в нашия оазис Intenzivno.com.

- Мариана и Георги Василеви, Раднево
Здравейте, Много ви благодаря, курсът и преподавателката Соня Милева бяха невероятни :) Изпращам ви скромното си клиентско мнение ... На сайта видях, че имате такава рубрика. Надявам се да го публикувате. Приятна вечер! С уважение Ж. Стоименова "Здравейте! На идеята за онлайн обучение попаднах случайно в интернет. За моя най-голяма изненада то се оказа прекрасен вариант за мен. Бих искала да благодаря от сърце на Intenzivno.com и по-специално на невероятният ни преподавател Соня Милева. В началото, когато се записах в ниво А 1 на курса по немски език, бях доста скептично настроена, но тя с лекота премахна всички ми съмнения. Поднасяйки граматиката обстойно и професионално и същевременно, подбирайки подходящи упражнения тя успя да създаде у мен, а вярвам и в останалите курсисти от групата, чувство за увереност при прилагането на механизмите и правилата на този сложен език. Искам да й благодаря още веднъж за огромното търпение и всеотдайност, които прояви към всеки един от нас. Благодаря за професионализма й и за приятната атмосфера, която съумя да създаде във виртуалната класна стая на Intenzivno.com. Работихме усилено, но времето премина неусетно и приятно. Благодаря за постигнатите резултати."

- Живка Стоименова, София

Всички мнения