За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

10.03.2017

Как да учим чужд език, както го правят децата

Наистина ли децата учат чужди езици по-лесно от възрастните?

Много психолози и хора, занимаващи се с образование, говорят за един период от време - между раждането и дванадесетата година от живота на едно дете, в който то учи езици по-лесно. Като цяло, колкото по-рано дете започне да учи един език, толкова по-голям е шансът да го овладее на по-високо ниво.  

Защо това е така?

През ранните години от живота си децата са способни да разпознават и разграничават звуковете, които се използват в техния майчин език, а мозъкът им се подготвя да възприема нови думи и граматически структури. На кратко казано, до голяма степен по-лесното заучаване на чужди езици от едно дете се дължи на неговото развитие. Ако едно дете е изложено непрекъснато и на втори чужд език, то то ще научи и него, защото децата учат това, което чуват.

С възрастта мозъкът се развива и „буренясва“. Той сивкава да си служи със знания в определена рамка, повече отколкото с новопридобита информация,  както по-рано. Начините, по които един възрастен учи в много случаи са напълно различни от тези на едно дете.

Въпреки това можем да вземем пример от децата в техния подход към ученето. Вместо да се ядосвате, защото не Ви се получава лесно, защо не опитате с детския начин на мислене? Вероятно ще се почувствате глупаво до известна степен, но тази стратегия може да Ви е наистина от полза. Ето четири съвета в тази насока:

1. Включете ХУМОР

Децата обожават да се смеят. Изследвания в областта на неврологията показват, че смехът и хуморът може да помогнат да запомняте по-лесно. Ученето на чужд език не е нужно да е сериозен процес през цялото време, всъщност дори е по-добре да не е. Научете глупави фрази на френски, скороговорки на испански и забавни песни на японски.  Забавлявайте се! Гледайте на живота от светлата му страна!

2. Включете ИГРА

Когато децата играят те намират тема или дейност, която им е близка, включително, когато играят, измисляйки си нереални ситуации.  Разбира се, възрастните не играят като децата, но все пак има неща, които обичат да правят под формата на игра. Затова, когато говорите на езика, който изучавате представяйте си реални житейски ситуации, в които може да се окажете. Запишете се на курс, по нещо, което харесвате – готвене, свирене на музикален инструмент, корабоплаване и т.н., с преподавател, който говори само на езика, който учите. В някои случаи това е по-лесно да стане в чужбина, в други – ще Ви е по-лесно да намерите такъв преподавател на място или онлайн. Този начин на „игра“ ще стимулира мозъка и креативността Ви.

3. ПОТОПЕТЕ се в езика, който учите

Децата са обградени от майчиния си или от езика, който учат. Затова е необходимо да създадете подобна среда на „потапяне“ в езика. Това може да стане, например, чрез екскурзия до страната, в която съответния език се говори, или като настроите телефона си на този език. Обградете се с приятели, съученици, колеги или познати, които говорят или учат същия език.

4. Учете чрез КНИГИ И ПЕСНИ

Намерете си детски книги и песни на езика, който изучавате или такива, които са на двата езика – на чуждия и на Вашия майчин. Хубаво е да е нещо познато, защото така ще успявате сами да разбирате значението на нови думи от контекста.

Децата също така обичат да слушат или да препрочитат едни и същи истории отново и отново. Ако правите същото като възрастни, ще затвърждавате  наученото, ще разбирате все по добре сюжета на книгата и ще запомняте новите думи.

Децата учат по естествен начин, но и възрастните могат да го правят, ако разполагат с правилните инструменти. Някои от най-ерудираните хора са life-long learners, т.е. учат през целия си живот и непрекъснато търсят нови знания. Ученето на чужд език на една по-късна възраст може а бъде по-трудно, но не и невъзможно, заради възрастта.

Автор: Каръл Бет Л.

Източник: www.takelessons.com

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте, Kазвам се Ваня Иванова и от една година съм в Германия. Дойдох тук без да зная и азбуката дори, след много лутане и опити за изучаването на този доста труден (поне за мен) език попаднах на страницата на Интензивно. На шега се записах на пробния безплатен курс и за моя най-голяма изненада открих, че тук се отнасят много сериозно към изучаването на езика. Записах се и вече завърших А1, сега продължавам А2, защото тук намерих точно това от което се нуждае всеки един решил да изучава език!!! Искам да изкажа моите най-искрени благодарности към екипа на Intenzivno.com. На Нашата преподавателка Соня Милева и на нейните колежки Екатерина Квинот и Светла Ненова едно голямо БЛАГОДАРЯ за търпението и отзивчивостта, за метода им на работа със всеки един от нас във виртуалната класна стая, макар че бяхме група те отделяха необходимото време и подход за всеки от нас. С ръка на сърце казвам - взискателни, но в същото време и много мили и внимателни! Перфектна методика!!! Ако трябва с една дума да се изразя бих казала: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ !!! Продължавайте все така !

- Ваня Иванова, Германия
Дълго време опитвах да се справя с английския език като използвах различни методи. Към Intenzivno.com бях насочена по препоръка на мои близки и не сбърках. Доволна съм и мога да кажа, че сега се чувствам много по-уверена. Благодаря на Деси Баръмова, нашата учителка, за проявената грижа и търпение. Почти приключвам ниво А1 и веднага продължавам А2. Искам да изкажа голямата си Благодарност на екипа, че се съобразиха с нашите желания за графика на групата. Мога спокойно да препоръчам този сайт и метод на обучение. Желая на всички още по-големи творчески успехи!

- Таня Василева, Сандански
Здравейте, Много ви благодаря, курсът и преподавателката Соня Милева бяха невероятни :) Изпращам ви скромното си клиентско мнение ... На сайта видях, че имате такава рубрика. Надявам се да го публикувате. Приятна вечер! С уважение Ж. Стоименова "Здравейте! На идеята за онлайн обучение попаднах случайно в интернет. За моя най-голяма изненада то се оказа прекрасен вариант за мен. Бих искала да благодаря от сърце на Intenzivno.com и по-специално на невероятният ни преподавател Соня Милева. В началото, когато се записах в ниво А 1 на курса по немски език, бях доста скептично настроена, но тя с лекота премахна всички ми съмнения. Поднасяйки граматиката обстойно и професионално и същевременно, подбирайки подходящи упражнения тя успя да създаде у мен, а вярвам и в останалите курсисти от групата, чувство за увереност при прилагането на механизмите и правилата на този сложен език. Искам да й благодаря още веднъж за огромното търпение и всеотдайност, които прояви към всеки един от нас. Благодаря за професионализма й и за приятната атмосфера, която съумя да създаде във виртуалната класна стая на Intenzivno.com. Работихме усилено, но времето премина неусетно и приятно. Благодаря за постигнатите резултати."

- Живка Стоименова, София

Всички мнения