За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

20.08.2015

Най-ефективният начин за един възрастен да учи чужд език

1. ВНИКНЕТЕ В ПРОЦЕСА НА ИЗУЧАВАН НА ЧУЖДИЯ ЕЗИК
В тази връзка съществуват два мита, които трябва да развенчаем, когато говорим за учене на чужд език не в детска възраст:
Мит 1: Ученето на чужд език е трудно.
Мит 2: Има хора, на които чуждите езици просото им се отдават повече.
Факт 1: Всъщност ученето на чужд език НЕ е трудно, то просто е ДЪЛГО.
Факт 2: Всъщност всеки е добър в ученето на езици. Доказателството е, че вече сте усвоили един и то на високо ниво – майчиния си, просто сте забравили колко време е отнело.
Нека използваме метафората на изкачване на планина, за да визуализираме процеса на учене на чужд език. Представете си голяма, но не много стръмна планина, такава, която всеки би могъл да изкачи, стига да не се отказва.
Ще Ви отнеме може би 600 и повече часа да учите и практикувате, за да владеете свободно който и да е език, освен ако вече не владеете друг сроден на този, който учите в момента. Нека направим една проста сметка. Ако учите по един час седмично, за 40 седмици ще сте изкарали 40 часа. Ако продължите със същото темпо ще ви трябват 15 години, за да владеете свободно новия език, като не броим всичко, което ще забравите, заради периодите на неучене.
Разбира се, може да вземете 40 часа за една седмица, респективно да очаквате да сте овладели новия език за 12-15 седмици. Повечето хора обаче не разполагат с толкова свободно време, но ако разберете същността на процеса на учене ще сте подготвени за това, което можете да очаквате, респективно няма да сте демотивирани.
2. ИНТЕНЗИВНОСТТА Е СЪЩЕСТВЕН ЕЛЕМЕНТ ЗА БЪРЗОТО УСВОЯВАНЕ НА ЕЗИК.
Това е процес с две страни: От една страна, ако се потопите колкото се може по-дълбоко в ученето на език, ще Ви можете да вземете часовете по-бързо. От друга – паметта избледнява, ако не се използва. Учене с нисък интензитет е неефективно, защото така се забравя много информация. Ето защо опитайте се да учите колкото се може по-интензивно.
Ако използваме метафората за планината, земята е заледена и хлъзгава и ако вървите бавно ще се подхлъзвате, колкото и да сте напреднали. Колкото повече и по-бързо, енергично се изкачвате, толкова по-малка е вероятността да се подхлъзнете.
3. БЪДЕТЕ ДОБРИ КЪМ СЕБЕ СИ.
Използвах слънчевата светлина, за да Ви покажа какво е усещането да си на нивата, където достига тя. Трябва да стигнете нива B1/B2, за да се покаже светлина и да се усетите добре, като говорите на съответния чужд език. Това се случва 350-400 часа след като сте започнали да го учите и то само ако преди това владеете сроден на него език.
Очаквайте доста „мъгла“ и объркване в първите няколко стотин часа. Това е напълно нормално, а Вие в никакъв случай не сте глупав/а. ВСИЧКИ се чувстват по този начин, дори и тези, които изглежда да са надарени в овладяването на чужди езици. Разликата е в това, че всеки, стигал до светлината вече е минал през тези начални стадии и ги очаква. За това, ако се уловите, че си казвате „За нищо не ставам“, „Няма никакъв шанс да стана по-добър/а“, „Не мога да го науча/запомня“ спомнете си тези редове и продължете да учите.
4. ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА ПЪТУВАНЕТО
Ако сте абсолютен начинаещ, хубаво е да се „потопите“ в звуковете на новия език преди да започнете да го изучавате. Слушайте с часове радио или аудиокниги без да се опитвате да разбирате, но се старайте да запомняте и усвоите звученето им.
5. ПРАКТИКУВАЙТЕ, ДОРИ И ДА ИЗГЛЕЖДАТЕ ГЛУПАВО
Срамежливостта е най-големият Ви враг. Не може да говорите чужд език без да се чувствате глупаво в някакъв момент. Ще трябва да си изкривявате езика и устата, за да изговаряте непривични за Вас звуци, което ще Ви кара да изглеждате като карикатура; ще говорите и няма да Ви разбират; ще слушате и няма да разбирате … и то много. Но това е абсолютно нормално и необходимо за процеса на учене. Не мислете за това.
Ако си повярвате, всеки път, когато се чувствате глупаво, може да го обърнете в своя полза. Давайте си малка златна звезда на ум, всеки път, когато се почувствате глупаво, говорейки на чужд език, защото това са моменти на учене. Това е знак за напредък или за момента предшестващ прогрес. Трябва Ви време, за да „изглеждате“ толкова умен/ умна в речта си на чужд език, колкото когато говорите на собствения си.
6. ВИЖТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ (НА КАКВО НИВО СТЕ)
Най-обективните критерии към момента са Единните европейски критерии за познанията по езици (CEFR).
7. ПОСТАВЕТЕ СИ ЦЕЛИ
Планирайте своето езиково пътешествие на етапи. Определянето на цели (и измерването на напредъка към тези цели) е едно от най-силните Ви оръжия в това пътуване. Трябва да разделите целите си на дългосрочни и краткосрочни.
Краткосрочните могат да са свързани с това по колко часа седмично ще учите. Отбелязвайте го върху предварително начертан график. Ще се почувствате наистина добре като виждате прогреса си, дори и ако не го усещате в началото.
Поставете си дългосрочна цел, като вземането на сертификат за съответното ниво на езика, който усвоявате.
8. ПОВТОРЕНИЕ, ПОВТОРЕНИЕ, ПОВТОРЕНИЕ
Повторението е абсолютно необходимо за много неща, особено ако става дума за учене на чужд език. Звучи скучно, но не е нужно да бъде. И за да запомните, ще кажа още веднъж, че повторението е абсолютно необходимо за ученето на чужд език.
9. ПРИПОМНЯНЕТО Е ПО-ВАЖНО ОТ ОБОБЩЕНИЕТО
С други думи трябва да предизвикате себе си да „възпроизведете“ съответния език, а не просто да разбирате. Метафората, която бих използвал е поле с избуяла трева. Изпускате много неща в нея, за да ги намерите трябва да си спомните къде точно сте ги изгубили. Всеки път като правите това Вие отъпквате пътеката до мястото, където са, което улеснява да се връщате там отново и отново.
Използвайте всяка възможност да практикувате новия език. Разбира се най-добрият начин е да говорите с носител на този език, но има и алтернативи, никоя възможност не е за изпускане.
10. УЧЕТЕ НАИЗУСТ
Намерете текст, който можете да научите за седмица, необходимо е да го имате и на аудио запис, заради правилното произношение. Изберете текст, който Ви е интересен и е на Вашето ниво, може да е малко по-труден, т.е. да представлява известно предизвикателство, но не прекалено. Постепенно избирайте все по-дълги текстове и научете няколко параграфа или страници от диалог. Слушайте текста няколко пъти преди да го научите наизуст. Опитайте се да го запомните точно. Ще Ви се стори трудно в началото. Дайте си седмица, за да го направите. Защо седмица ли? Защото след седем дни сън се случва нещо вълшебно …
11. СПЕТЕ
Сънят е жизнено важен за паметта. Изследвания показват, че няма значение в коя част от деня спите. Подремването през деня е много ефективно. Не се лишавайте от добър сън след като сте учили нещо. Когато спите мозъкът започва да гради структури, които превръщат кратковременната в дълготрайна памет. За себе си съм установил, че една седмица е достатъчен срок, за да отлежи един текст и да си го спомням без проблеми.
12. УПРАЖНЕНИЯ & ХРАНА
Свикнали сме да мислим за мозъка като отделна част от тялото, но всъщност те са едно цяло. Може да звучи странно, но ако се поддържате във форма, ще учите по-лесно. Дори можете да комбинирате двете – да слушате нещо на чужд език и да тренирате.
От здравословното хранене, подобно на упражненията, има много ползи, свързани с ученето. Ако някога имате когнитивни нарушение, т.е. проблеми със запомнянето на учебен материал, трябва да помислите за това, с което сте яли или пили в последните 24-48 часа.
13. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА УЧЕНЕТО
От личен опит мога да кажа, че всеки час инвестиран в това да уча за ученето се е отплатил много пъти при процеса на реалното усвояване на нов език. Има техники, които важат за всички и методи, които са строго индивидуални. Смисълът е да осъзнаете кое ще работи за Вас и как да го развиете.

 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Искам да благодаря на целия екип на интензивно и най-вече на Lehrerin Eкатерина Kвинот . За мен тя е един невероятен преподавател разбиращ от дидактика. Немския език е труден, а немската граматика изисква много обяснения които тя ни даваше. Кристално ни изясняваше употребата на падежите, кое е пряко и непряко допълнение и още много други неща преди да можем да кажем и едно просто изречение. Винаги проявяваше невероятно внимание и отделяше необходимото за всеки от нас време. Перфектна методика....давам висока оценка за начина по който провежда часовете си. С положителното си отношение стимулира желанието за изучаване на езика. Отново бих избрала Интензивно.ком.

- Катя Христова, Швейцария
Здравейте,искам да споделя с вас моите впечатления от Интензивно.ком. На сайта попаднах,докато си търсех онлайн обучение,минах през 7-дневния безплатен курс-останах много доволна и се записах за пълен курс. Започнах през февруари с немски А1 и сега вече сам на В1. Преподавателката ни Екатерина Квинот е страхотна. Обръща внимание на всички, обяснява много добре и разбрано, правим много упражнения, които са важни за научаването на езика и часовете протичат много приятно. Когато имам въпроси екипът от Интензивно.ком винаги са ми обръщали внимание, много са любезни и постоянно са насреща при необходимост. С няколко думи-обучението в Интензивно.ком е на необходимото ниво и е идеална възможност за търсещите онлайн обучение.

- Елена Великова, Тервел
Здравейте, казвам се Валентина. Преди година и половина имах възможността да замина в чужбина със семейството си. Не говорих немски език и това за мен беше голям проблем. Ровейки хаотично в интернет попаднах на Intenzivno.com и предоставяха възможност за безплатен тестов урок. Завърших вече две нива и смятам да продължа, защото получавам точно това, което очаквам и това което ми е нужно за усвояването на езика. Искам да благодаря на екипа на Интензивно и на госпожа Квинот, за търпението, за отзивчивостта и приятелското отношение към всеки един курсист. БЛАГОДАРЯ!

- Валентина Сотирова, Германия

Всички мнения