За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

26.04.2016

Кира Саракости

 Всички знаем, за календара, който се прави преди Коледа и отмерва всеки ден до идването на светлия празник. Но знаете ли, че съществува аналогичен обичай и преди друг голям християнски празник -Великден?

Великден е сред най-светлите християнски празници, а с него са свързани и различни традиции и обичаи. В очакване на този голям ден по стар гръцки обичай в Гръция се прави календар, който се нарича Кира Саракости или иначе казано г-жа Велики пости е един. С негова помощ постещите християни отброявали седмиците на Великите пости. Официалното му начало бил Чист понеделник.

Кира Саракости била изобразявана като възрастна жена с широка пола. Върху главата й, рисували кръст, а ръцете й скръстени все едно се моли. Тя обаче нямала уста, заради поста, а краката й били седем, колкото са седмиците на Големия пост.

Всяка следваща събота й „отрязвали“ по един от седемте крака и така знаели, колко седмици оставали до Великден. На Велика събота махали и последният крак, като част от него скривали в някоя изсъхна смокиня или в хляба, който изпичали вечерта на Възкресение. Смятало се, че който намери хартиения крак ще бъде късметлия през годината.

В някои части на южната ни съседка Кира Саракости била приготвяна от тесто, състоящо се от брашно, сол и вода.

Стихотворение, посветено на обичая:

Την Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

 

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

 

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Дълго време опитвах да се справя с английския език като използвах различни методи. Към Intenzivno.com бях насочена по препоръка на мои близки и не сбърках. Доволна съм и мога да кажа, че сега се чувствам много по-уверена. Благодаря на Деси Баръмова, нашата учителка, за проявената грижа и търпение. Почти приключвам ниво А1 и веднага продължавам А2. Искам да изкажа голямата си Благодарност на екипа, че се съобразиха с нашите желания за графика на групата. Мога спокойно да препоръчам този сайт и метод на обучение. Желая на всички още по-големи творчески успехи!

- Таня Василева, Сандански
Настоящата препоръка се дава на Intenzivno.com в уверение на това, че в качеството си на портал, предлагащ дистанционно чуждоезиково обучение, изпълни коректно поетите ангажименти за обучение на служителите на Търговско представителство LG Electronics Magyar Kft. В рамките на проведеното обучение от страна на обучаващите бяха използвани модерни интерактивни техники за представяне на материала, специфично ноу-хау за проверка на знанията и контрол на самоподготовката, както и инструменти на световно ниво за подготовка на курсистите за изпити за сертифициране по европейската езикова рамка. По време на проведените обучения, от страна на служителите бяха натрупани допълнителни знания и опит, които се отразиха веднага на бързината и качеството на комукация, както и на увереността на служителите в техните възможности. В допълнение сме изключително удовлетворени от подхода към нашата компания, постоянната обратна връзка с цел поддържане знанията на служителите, както и многото предложения за подобрение на бизнес комуникацията с нашите чуждоезични партньори и колеги. Изцяло препоръчваме програмите на Intenzivno.com като считаме, че те са много подходящи за ритъма на работа на съвременните фирми и предлагат гъвкавост, която не прекъсва изпълнението на ежедневните задачи.

- LG Electronics, София
Здравейте, Kазвам се Ваня Иванова и от една година съм в Германия. Дойдох тук без да зная и азбуката дори, след много лутане и опити за изучаването на този доста труден (поне за мен) език попаднах на страницата на Интензивно. На шега се записах на пробния безплатен курс и за моя най-голяма изненада открих, че тук се отнасят много сериозно към изучаването на езика. Записах се и вече завърших А1, сега продължавам А2, защото тук намерих точно това от което се нуждае всеки един решил да изучава език!!! Искам да изкажа моите най-искрени благодарности към екипа на Intenzivno.com. На Нашата преподавателка Соня Милева и на нейните колежки Екатерина Квинот и Светла Ненова едно голямо БЛАГОДАРЯ за търпението и отзивчивостта, за метода им на работа със всеки един от нас във виртуалната класна стая, макар че бяхме група те отделяха необходимото време и подход за всеки от нас. С ръка на сърце казвам - взискателни, но в същото време и много мили и внимателни! Перфектна методика!!! Ако трябва с една дума да се изразя бих казала: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ !!! Продължавайте все така !

- Ваня Иванова, Германия

Всички мнения