За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

10.03.2017

Как да учим чужд език, както го правят децата

Наистина ли децата учат чужди езици по-лесно от възрастните?

Много психолози и хора, занимаващи се с образование, говорят за един период от време - между раждането и дванадесетата година от живота на едно дете, в който то учи езици по-лесно. Като цяло, колкото по-рано дете започне да учи един език, толкова по-голям е шансът да го овладее на по-високо ниво.  

Защо това е така?

През ранните години от живота си децата са способни да разпознават и разграничават звуковете, които се използват в техния майчин език, а мозъкът им се подготвя да възприема нови думи и граматически структури. На кратко казано, до голяма степен по-лесното заучаване на чужди езици от едно дете се дължи на неговото развитие. Ако едно дете е изложено непрекъснато и на втори чужд език, то то ще научи и него, защото децата учат това, което чуват.

С възрастта мозъкът се развива и „буренясва“. Той сивкава да си служи със знания в определена рамка, повече отколкото с новопридобита информация,  както по-рано. Начините, по които един възрастен учи в много случаи са напълно различни от тези на едно дете.

Въпреки това можем да вземем пример от децата в техния подход към ученето. Вместо да се ядосвате, защото не Ви се получава лесно, защо не опитате с детския начин на мислене? Вероятно ще се почувствате глупаво до известна степен, но тази стратегия може да Ви е наистина от полза. Ето четири съвета в тази насока:

1. Включете ХУМОР

Децата обожават да се смеят. Изследвания в областта на неврологията показват, че смехът и хуморът може да помогнат да запомняте по-лесно. Ученето на чужд език не е нужно да е сериозен процес през цялото време, всъщност дори е по-добре да не е. Научете глупави фрази на френски, скороговорки на испански и забавни песни на японски.  Забавлявайте се! Гледайте на живота от светлата му страна!

2. Включете ИГРА

Когато децата играят те намират тема или дейност, която им е близка, включително, когато играят, измисляйки си нереални ситуации.  Разбира се, възрастните не играят като децата, но все пак има неща, които обичат да правят под формата на игра. Затова, когато говорите на езика, който изучавате представяйте си реални житейски ситуации, в които може да се окажете. Запишете се на курс, по нещо, което харесвате – готвене, свирене на музикален инструмент, корабоплаване и т.н., с преподавател, който говори само на езика, който учите. В някои случаи това е по-лесно да стане в чужбина, в други – ще Ви е по-лесно да намерите такъв преподавател на място или онлайн. Този начин на „игра“ ще стимулира мозъка и креативността Ви.

3. ПОТОПЕТЕ се в езика, който учите

Децата са обградени от майчиния си или от езика, който учат. Затова е необходимо да създадете подобна среда на „потапяне“ в езика. Това може да стане, например, чрез екскурзия до страната, в която съответния език се говори, или като настроите телефона си на този език. Обградете се с приятели, съученици, колеги или познати, които говорят или учат същия език.

4. Учете чрез КНИГИ И ПЕСНИ

Намерете си детски книги и песни на езика, който изучавате или такива, които са на двата езика – на чуждия и на Вашия майчин. Хубаво е да е нещо познато, защото така ще успявате сами да разбирате значението на нови думи от контекста.

Децата също така обичат да слушат или да препрочитат едни и същи истории отново и отново. Ако правите същото като възрастни, ще затвърждавате  наученото, ще разбирате все по добре сюжета на книгата и ще запомняте новите думи.

Децата учат по естествен начин, но и възрастните могат да го правят, ако разполагат с правилните инструменти. Някои от най-ерудираните хора са life-long learners, т.е. учат през целия си живот и непрекъснато търсят нови знания. Ученето на чужд език на една по-късна възраст може а бъде по-трудно, но не и невъзможно, заради възрастта.

Автор: Каръл Бет Л.

Източник: www.takelessons.com

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Тъй като в нашия град почти не се провеждат курсове по немски език за възрастни, започнах да търся вариант за обучение по интернет. Онлайн курсовете в Intenzivno.com ми бяха препоръчани от моя позната, която също беше изкарала курс по начален немски език. След като прочетох подробно информацията в сайта, се абонирах за 7-дневния пробен курс. Системата на обучение ми хареса и се записах за ниво B1. Допадна ми това, че обучението се осъществяваше по класическия метод - изцяло в присъствието на преподавател и учебни помагала. Лексиката за всеки урок ни се изпращаше предварително, т.е. не се налагаше в часовете да се обясняват значенията на думите. По този начин да използваме учебните занятия за изцяло за ефективни упражнения. Съществено предимство са малките групи, което позволява да се обръща достатъчно внимание на всеки от участниците. Преподавателката ни, г-жа Квинот, непрекъснато ни насърчаваше да задаваме въпроси, своевременно проверяваше писмените ни работи. Изпращаше ни допълнителни материали, когато забележеше, че имаме пропуски от предходни нива. Удобството на онлайн обучението от домашния компютър е несравнимо с това на присъствения курс. А възможността до 3 г. след завършване на курса да се прослушват уроците, е просто безценна. Поздрави, Наталия

- Наталия Тенева, Сливен
Изключително доволна съм от изминалия курс. Имайки предвид, че никога преди това не съм учила немски, смятам че доста добре се запознах с основата. Преподавателката е невероятна. Не мога да изкажа с думи колко съм доволна от г-жа Соня Милева. По възможност не бих я заменила в никакъв случай в следващите нива. Тя е изключителен професионалист, невероятен педагог, изискваща, обясняваща, работеща с основната цел не просто да предаде материала, а да бъде разбран и усвоен от нас. Едно голямо благодаря от мен за г-жа Милева и за целия екип на Intenzivno.com. Честно казано, първоначално подходих с голям скептицизъм към такъв вид обучение, но тъй като нямах друг избор (имам бебе вкъщи), това беше единствения начин да наглеждам детето си и да уча. Много приятно съм изненадана от целия ви професионализъм, всеотдайност и хъс. Продължавайте в същия дух и се надявам скоро да сме заедно във второ ниво.

- Яна Янева, Перник
Тази есен се наложи да започнем курс по Италиански език. В нашия град няма квалифицирани преподаватели. Със съпругата ми се записахме в online курс към Intenzivno.com. Ефекта е поразителен, супер интересно е и ни спестява много време, защото посещаваме курса от дома ни, а преподавателят се намира в Милано. Препоръчваме Intenzivno.com и на други наши познати и приятели.

- Яна и Георги, Добрич

Всички мнения