За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

10.03.2017

Как да учим чужд език, както го правят децата

Наистина ли децата учат чужди езици по-лесно от възрастните?

Много психолози и хора, занимаващи се с образование, говорят за един период от време - между раждането и дванадесетата година от живота на едно дете, в който то учи езици по-лесно. Като цяло, колкото по-рано дете започне да учи един език, толкова по-голям е шансът да го овладее на по-високо ниво.  

Защо това е така?

През ранните години от живота си децата са способни да разпознават и разграничават звуковете, които се използват в техния майчин език, а мозъкът им се подготвя да възприема нови думи и граматически структури. На кратко казано, до голяма степен по-лесното заучаване на чужди езици от едно дете се дължи на неговото развитие. Ако едно дете е изложено непрекъснато и на втори чужд език, то то ще научи и него, защото децата учат това, което чуват.

С възрастта мозъкът се развива и „буренясва“. Той сивкава да си служи със знания в определена рамка, повече отколкото с новопридобита информация,  както по-рано. Начините, по които един възрастен учи в много случаи са напълно различни от тези на едно дете.

Въпреки това можем да вземем пример от децата в техния подход към ученето. Вместо да се ядосвате, защото не Ви се получава лесно, защо не опитате с детския начин на мислене? Вероятно ще се почувствате глупаво до известна степен, но тази стратегия може да Ви е наистина от полза. Ето четири съвета в тази насока:

1. Включете ХУМОР

Децата обожават да се смеят. Изследвания в областта на неврологията показват, че смехът и хуморът може да помогнат да запомняте по-лесно. Ученето на чужд език не е нужно да е сериозен процес през цялото време, всъщност дори е по-добре да не е. Научете глупави фрази на френски, скороговорки на испански и забавни песни на японски.  Забавлявайте се! Гледайте на живота от светлата му страна!

2. Включете ИГРА

Когато децата играят те намират тема или дейност, която им е близка, включително, когато играят, измисляйки си нереални ситуации.  Разбира се, възрастните не играят като децата, но все пак има неща, които обичат да правят под формата на игра. Затова, когато говорите на езика, който изучавате представяйте си реални житейски ситуации, в които може да се окажете. Запишете се на курс, по нещо, което харесвате – готвене, свирене на музикален инструмент, корабоплаване и т.н., с преподавател, който говори само на езика, който учите. В някои случаи това е по-лесно да стане в чужбина, в други – ще Ви е по-лесно да намерите такъв преподавател на място или онлайн. Този начин на „игра“ ще стимулира мозъка и креативността Ви.

3. ПОТОПЕТЕ се в езика, който учите

Децата са обградени от майчиния си или от езика, който учат. Затова е необходимо да създадете подобна среда на „потапяне“ в езика. Това може да стане, например, чрез екскурзия до страната, в която съответния език се говори, или като настроите телефона си на този език. Обградете се с приятели, съученици, колеги или познати, които говорят или учат същия език.

4. Учете чрез КНИГИ И ПЕСНИ

Намерете си детски книги и песни на езика, който изучавате или такива, които са на двата езика – на чуждия и на Вашия майчин. Хубаво е да е нещо познато, защото така ще успявате сами да разбирате значението на нови думи от контекста.

Децата също така обичат да слушат или да препрочитат едни и същи истории отново и отново. Ако правите същото като възрастни, ще затвърждавате  наученото, ще разбирате все по добре сюжета на книгата и ще запомняте новите думи.

Децата учат по естествен начин, но и възрастните могат да го правят, ако разполагат с правилните инструменти. Някои от най-ерудираните хора са life-long learners, т.е. учат през целия си живот и непрекъснато търсят нови знания. Ученето на чужд език на една по-късна възраст може а бъде по-трудно, но не и невъзможно, заради възрастта.

Автор: Каръл Бет Л.

Източник: www.takelessons.com

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте ! Исках да подобря английският си и потърсих начин за това в интернет. Естествено,че резултати бяха много! Едни предлагаха онлайн тестове, други проверка на нивото, но ... в един от сайтовете освен, че имаше проверка и тестове, имаше и 7 дневен тестов период на онлайн обучение! Това беше Intenzivno.com! Направих си регистрация, същият ден имаше урок, чаках с нетърпение и любопитство какво точно е това онлайн обучение. Останах приятно изненадана и очарована от метода им на преподаване, от професионализма и приятелското отношение! Записах се естествено и не съжалявам! Обучението е достъпно и приятно, в удобно за мен време-с една дума ПРЕПОРЪЧВАМ ГО НА ВСЕКИ! Попаднах в "класа" на Рая Очипалска - невероятен професионалист, със страхотен подход (все пак сме на различна възраст) и готино чувство за хумор:). Благодаря Ви Intenzivno.com! Благодаря и на Анелия Атанасова, всеки знае колко е важно първото впечатление. С г-жа Атанасова премина 7 дневният ми тестов период, след тези 7 дни бях сигурна, че открих своя метод да подобря английският си! You are the BEST!

- Радка Кайрякова, Крумовград
За мен удобството да се включа в урока от всяко едно място е незаменимо. Спестява се доста време, ресурсите са достъпни и извън времето на часа. Възможността да се прослуша на запис минал урок също е нещо много полезно - на всеки се налага да пропусне час или да не доразбере нещо. Не на последно място е и преподавателя - аз съм много доволен от Светла Ненова, тя отговаряше на всички въпроси и даваше възможност на всеки да упражнява повече материята, в която чувства слабост. Поздравления за екипа на INTENZIVNO.COM!

- Любомир Димитров, Сандански
Сайта Интензивно.ком, е сайт даващ знания от най-прецизните и добри преподаватели. Влизайки в сайта аз лично, бях заинтересован като всяко младо момче жадуващо и копнеещо да разбера какво представлява сайта. Аз лично си направих регистрация и се абонирах за безплатния седем дневен пробен период по Английски език. Когато влязох в сайта бях посрещнат от един жизнерадостен човек и преподавател който ми даде информацията от която имах нужда. От този ден в който посетих сайта и до днес уча с интензивно точка ком. В нашия град трудно се намират преподаватели с подходящата квалификация. През първите един-два часа се чувствах странно във виртуалната класна стая, но след това вече не виждам никаква разлика с обикновената класна стая. Препоръчвам обучението на моите връстници и приятели: не се колебайте а започнете своето обучение с Intenzivno.com !!! Поздрави: Красимир Йорданов

- Красимир Йорданов, гр. Димово

Всички мнения