За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

31.07.2015

Идиоми, типични изрази и сложни думи в английския език или защо понякога речникът не е достатъчен

 Стремейки се да задълбочи познанията си по английски език, всеки обучаващ се е стигнал до един извод – не може да звучиш убедително, ако не познаваш достатъчно много идиоматични и типични изрази. Те правят езикът по-естествен, по-близък до този на т.нар. нейтив спийкъри и дават усещане на говорещия за свобода на изказа.
А какво всъщност са идиомите (idioms), типичните изрази (collocations) и сложните думи (compounds)?
1. Идиомите са група от думи, подредени по точно определен ред, имащи значение, което не може да се предположи от смисъла на отделните думи в израза. Прекрасна илюстрация е идиомът “break a leg” . Той звучи страховито, но всъщност е често използван начин да пожелаеш късмет на някого, особено при предстояща сценична изява.
2. Типичните изрази (collocations) са група от думи, които обикновено се използват заедно. Тези комбинации звучат естествено за носителите на езика, но за обучаващият те са изрази, които трябва да се учат наизуст, защото често не са логични, а просто възприети в езиковата практика. Така например е прилагателните “fast” и “quick” са синоними, които означават „бърз“, но се употребяват в конструкции с различни съществителни. Правилно е да кажем fast food, но не и quick food. И обратно – естествено е да кажем quick meal, а fast meal не се употребява.
3. Сложните думи/конструкции от думи (compounds) са формирани от две или повече думи, които се пишат заедно, полуслято или отделно, но са неразделно цяло. Значението на сложната дума може да се предположи от съставните й елементи, поради което често те се смесват с типичните изрази, но всъщност са различни езикови формирования. Например – teapot /ti:pɔt/ чайник; narrow-minded /nærou - maindid/тесногръд; post office /poust ɔfis / поща (пощенски клон).
Защо трябва да учим идиоми, типични изрази и сложни думи? Защото те:
а) Дават възможност за по-естествен изказ;
б) Дават алтернативна възможност, често по-кратък начин, за да се каже нещо;
в) Подобряват стила на писане, обогатявайки вашия речник.

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Настоящата препоръка се дава на Intenzivno.com в уверение на това, че в качеството си на портал, предлагащ дистанционно чуждоезиково обучение, изпълни коректно поетите ангажименти за обучение на служителите на Търговско представителство LG Electronics Magyar Kft. В рамките на проведеното обучение от страна на обучаващите бяха използвани модерни интерактивни техники за представяне на материала, специфично ноу-хау за проверка на знанията и контрол на самоподготовката, както и инструменти на световно ниво за подготовка на курсистите за изпити за сертифициране по европейската езикова рамка. По време на проведените обучения, от страна на служителите бяха натрупани допълнителни знания и опит, които се отразиха веднага на бързината и качеството на комукация, както и на увереността на служителите в техните възможности. В допълнение сме изключително удовлетворени от подхода към нашата компания, постоянната обратна връзка с цел поддържане знанията на служителите, както и многото предложения за подобрение на бизнес комуникацията с нашите чуждоезични партньори и колеги. Изцяло препоръчваме програмите на Intenzivno.com като считаме, че те са много подходящи за ритъма на работа на съвременните фирми и предлагат гъвкавост, която не прекъсва изпълнението на ежедневните задачи.

- LG Electronics, София
Здравейте,искам да споделя с вас моите впечатления от Интензивно.ком. На сайта попаднах,докато си търсех онлайн обучение,минах през 7-дневния безплатен курс-останах много доволна и се записах за пълен курс. Започнах през февруари с немски А1 и сега вече сам на В1. Преподавателката ни Екатерина Квинот е страхотна. Обръща внимание на всички, обяснява много добре и разбрано, правим много упражнения, които са важни за научаването на езика и часовете протичат много приятно. Когато имам въпроси екипът от Интензивно.ком винаги са ми обръщали внимание, много са любезни и постоянно са насреща при необходимост. С няколко думи-обучението в Интензивно.ком е на необходимото ниво и е идеална възможност за търсещите онлайн обучение.

- Елена Великова, Тервел
Дълго време опитвах да се справя с английския език като използвах различни методи. Към Intenzivno.com бях насочена по препоръка на мои близки и не сбърках. Доволна съм и мога да кажа, че сега се чувствам много по-уверена. Благодаря на Деси Баръмова, нашата учителка, за проявената грижа и търпение. Почти приключвам ниво А1 и веднага продължавам А2. Искам да изкажа голямата си Благодарност на екипа, че се съобразиха с нашите желания за графика на групата. Мога спокойно да препоръчам този сайт и метод на обучение. Желая на всички още по-големи творчески успехи!

- Таня Василева, Сандански

Всички мнения