За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

31.07.2015

Идиоми, типични изрази и сложни думи в английския език или защо понякога речникът не е достатъчен

 Стремейки се да задълбочи познанията си по английски език, всеки обучаващ се е стигнал до един извод – не може да звучиш убедително, ако не познаваш достатъчно много идиоматични и типични изрази. Те правят езикът по-естествен, по-близък до този на т.нар. нейтив спийкъри и дават усещане на говорещия за свобода на изказа.
А какво всъщност са идиомите (idioms), типичните изрази (collocations) и сложните думи (compounds)?
1. Идиомите са група от думи, подредени по точно определен ред, имащи значение, което не може да се предположи от смисъла на отделните думи в израза. Прекрасна илюстрация е идиомът “break a leg” . Той звучи страховито, но всъщност е често използван начин да пожелаеш късмет на някого, особено при предстояща сценична изява.
2. Типичните изрази (collocations) са група от думи, които обикновено се използват заедно. Тези комбинации звучат естествено за носителите на езика, но за обучаващият те са изрази, които трябва да се учат наизуст, защото често не са логични, а просто възприети в езиковата практика. Така например е прилагателните “fast” и “quick” са синоними, които означават „бърз“, но се употребяват в конструкции с различни съществителни. Правилно е да кажем fast food, но не и quick food. И обратно – естествено е да кажем quick meal, а fast meal не се употребява.
3. Сложните думи/конструкции от думи (compounds) са формирани от две или повече думи, които се пишат заедно, полуслято или отделно, но са неразделно цяло. Значението на сложната дума може да се предположи от съставните й елементи, поради което често те се смесват с типичните изрази, но всъщност са различни езикови формирования. Например – teapot /ti:pɔt/ чайник; narrow-minded /nærou - maindid/тесногръд; post office /poust ɔfis / поща (пощенски клон).
Защо трябва да учим идиоми, типични изрази и сложни думи? Защото те:
а) Дават възможност за по-естествен изказ;
б) Дават алтернативна възможност, често по-кратък начин, за да се каже нещо;
в) Подобряват стила на писане, обогатявайки вашия речник.

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте! Изключително съм доволна от обучението в Intenzivno.com! Аз съм от малък град и нямах възможност да посещавам уроци по английски език, затова реших да се обучавам онлайн. В началото бях доста скептично настроена относно този метод на учене и не знаех колко ще е ефикасен, но още след първия урок разбрах, че, може би, това е най-добрият начин в днешно време, защото се спестяват много средства и време, които са необходими на всички! Уроците са напълно реални в удобно време, което Вие може да определите и с предимството да учите в уюта на дома или офиса! Учителите в Intenzivno.com са професионалисти на високо ниво, изключително мили, обясняват всичко подробно, което е много важно за изучаването на нов език. Специални благодарности на учителката ни Деси Баръмова за търпението и разбирането, което прояви към нас. Вече приключихме ниво А1 и скоро започваме следващото, отново и благодарение на нея! Благодарности и на целия екип на сайта за прецизността и точността към клиентите. Продължавайте все така, желая Ви много успехи,а на тези от Вас, които все още имат някакви колебания и притеснения, ще кажа да продължат смело напред и да се запишат. Със сигурност ще останат доволни!!!

- Кремена Димитрова, Тутракан
Добре дошъл при нас,
ако се запишеш в този клас!
Времето лети, не се двоуми
за уроци по немски се запиши.
В удобна и приятна обстановка,
с преподавател във виртуална стая
със старание от твоя страна
                                  ще отвориш всяка врата.

- Иван Иванов, Германия
Изключителни благодарности на екипа на Intenzivno.com и на Johnnie Walker Bulgaria за невероятната игра с наистина хубави, стойностни и нестандартни подаръци, които ще са в полза за цял живот! Много се радвам, че спечелих Индивидуален курс по избран от мен език! Intenzivno.com е една страхотна платформа за обучение с много предимства. Много сериозни и организирани професионалисти, събрани в този невероятен екип! Аз завърших успешно курс по Италиански език А1 с преподавател Владислава Петрова. Тя е един страхотен преподавател, много внимателна и търпелива, изключително организирана и сериозна. Много се радвам, че именно тя ми даде основата за изучаване на Италиански език и с удоволствие ще продължа обучението си при нея. Горещо препоръчвам на всички да използват иновативния начин на Intenzivno.com, защото владеенето на един език е едно богатство! Едно огромно БЛАГОДАРЯ и не забравяйте : "Keep Walking!"!!!

- Мариела Бобокова, София

Всички мнения