За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

28.03.2017

Защо е толкова важно да се упражняваме, а не само да трупаме пасивни знания

Новото време все повече развива мита за напредък без упражнения. Всеки очаква да получи някакво знание и това да му е достатъчно, за да е успешен. Грешката се допуска в най-различни сфери – учене на чужд език, училище, спорт, стартиране на бизнес, а дори и в родителството. Ако някой си купи самоучител по чужд език и го прочете целия, това ще му даде определени знания за езика, но това не означава, че той може да борави с този език. За да говори на този език, той трябва да се упражнява. Знанията не са излишни, но трябва да се превърнат в умения, а това става само с практика.

Пасивното учене създава знания. Активната практика създава умения.

Джеймс Клиър, писател и учен, който изследва поведението на хората, пише, че няма нищо лошо в трупането на знания, но това са пасивни знания, за да успее един човек и за да са му полезни всички тези знания, той трябва да ги упражнява. „Ние всички имаме цели, които искаме да постигнем в живота си“, пише Джеймс Клиър в сайта Entrepreneur. Тези цели могат да включват изучаването на нов език, да се храним по-здравословно, да намалим теглото си, да станем по-добри родители, да спестяваме повече пари. Обикновено си мислим, че има нещо като пропаст между сегашното състояние и бъдещото – т.е. целта, която искаме да достигнем. Казваме си, че са ни нужни знания, за да се придвижим от точка А до точка Б – заветната цел. Ето затова купуваме книги и се записваме на курсове – как да започнем бизнес, как да отслабнем бързо, как да научим език за 3 месеца. Вярваме, че за да имаме резултати, си ни необходими нови знания. „Това, което осъзнах“, пише Джеймс Клиър, „че новите знания не е задължително да доведат до нови резултати. Ако само се целим в нови знания, това не е проблем. Но ако се целим в напредък – тук може да възникне сериозен проблем. Научаването на нови знания може да е просто губене на време, ако целта ни е постигане на напредък и достигане до поставената цел.“

Всичко се свежда до разликата между ученето и практикуването. Правете разлика между учене и практикуване!

Томас Щернер в книгата си „The Practicing Mind“ обяснява каква е разликата между ученето и практикуването. „Когато се практикува нещо, ние сме включени в преднамереното повторение на процеса с намерение за постигане на определена цел. Думите „преднамерено“ и „намерение“ са ключови, защото те определят разликата между активно практикуване на нещо и пасивно научаване.“ Научаването на нещо ново и практикуването на нещо ново може да изглеждат много подобни, но тези два метода могат да дадат коренно различни резултати. Ето един пример колко са различни тези два метода – научаване на нещо ново и практикуването на нещо ново. Да кажем, че целта ви е да напишете книга. Можете да говорите с най-продавания автор за писането, но единственият начин да станете по-добър писател е да пишете често.

Източник: Danybon.com

 

безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Преди време записах онлайн курс по немски език в Интензивно.ком, останах изключително доволна и реших да продължа със следващото ниво. Съвсем скоро с огромно желание завърших и ниво А2 с учител г-жа Милева. Тя е човек, който има изключителните качества на учител по призвание, отдадена е на работата си. Дори и само за няколко месеца съвместна работа, сега говоря немски много по-добре. Това обучение в Интензивно.ком отвори възможности и врати пред мен, важни за бъдещето ми. Г-жа Соня Милева е един отличен професионалист, владеещ езика и разбиращ от работата си до съвършенство. Тя е много лъчезарна и позитивна, има подход към учениците и знае как да направи часа интересен. Учеше ни да говорим на немски, но и да слушаме, учеше ни на граматика, но ни оставяше и сами да стигнем до много правила. Винаги ще бъда благодарна за всичко на което ме е научила! Благодарение на двата курса нивото ми на общуване на немски е много по-високо. Благодаря ви!

- Катя Христова, Швейцария
За мен удобството да се включа в урока от всяко едно място е незаменимо. Спестява се доста време, ресурсите са достъпни и извън времето на часа. Възможността да се прослуша на запис минал урок също е нещо много полезно - на всеки се налага да пропусне час или да не доразбере нещо. Не на последно място е и преподавателя - аз съм много доволен от Светла Ненова, тя отговаряше на всички въпроси и даваше възможност на всеки да упражнява повече материята, в която чувства слабост. Поздравления за екипа на INTENZIVNO.COM!

- Любомир Димитров, Сандански
Изключително доволна съм от изминалия курс. Имайки предвид, че никога преди това не съм учила немски, смятам че доста добре се запознах с основата. Преподавателката е невероятна. Не мога да изкажа с думи колко съм доволна от г-жа Соня Милева. По възможност не бих я заменила в никакъв случай в следващите нива. Тя е изключителен професионалист, невероятен педагог, изискваща, обясняваща, работеща с основната цел не просто да предаде материала, а да бъде разбран и усвоен от нас. Едно голямо благодаря от мен за г-жа Милева и за целия екип на Intenzivno.com. Честно казано, първоначално подходих с голям скептицизъм към такъв вид обучение, но тъй като нямах друг избор (имам бебе вкъщи), това беше единствения начин да наглеждам детето си и да уча. Много приятно съм изненадана от целия ви професионализъм, всеотдайност и хъс. Продължавайте в същия дух и се надявам скоро да сме заедно във второ ниво.

- Яна Янева, Перник

Всички мнения