За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

30.01.2015

Британски и американски английски

Някои разлики в правописа
През XVIII век правописът в английският език не е бил стандартизиран. Разликите започват да се забелязват след публикуването на речници, оказали влияние върху нормирането на писането. Днес правописът на английския език от острова следва  правилата на публикувания от Самуел Джонсън през 1755 г. „Речник на английския език“, докато английският език, който се използва във САЩ, се подчинява на правилата, описани в „Американски речник на английския език“ на Ноа Уебстър от 1828 г. Уебстър е горещ защитник на на реформата в правописа на английския език, заради филологически и националистични причини.
Страните от бившата Британска империя, днес Общността на нациите, се придържат към британската правописна система. В Канада се използват и двете правописни системи, а в Австралия се използва британския правопис с елементи на американския. Спелингът в Нова Зеландия е почти идентичен с този във Великобритания.
Някои разлики при наставките
1)    -ourили -or
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
colour
color
цвят
flavour
flavor
вкус
harbour
harbor
пристанище
honour
honor
чест
humour
humor
хумор
labour
labor
труд
neighbour
neighbor
съсед
rumour
rumor
мълва
2)    –re и -er
В британски английски думи, които завършват на -bre и -tre се произнасят като /bər/ и/tər/ в американски английски се изписват в er. Например:centre, fibre, litre, lustre, manoeuvre, metre, mitre, spectre, theatre
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
centre
center
център
fibre
fiber
влакно
litre
liter
литър
lustre
luster
блясък
manoeuvre
manoeuver
маньовър
metre
meter
метър
spectre
specter
спектър
theatre
theater
театър
3)     -yse и –yze
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
catalyse
catalyze
катализирам
paralyse
paralyze
парализирам
 
 
 
 
 
4)    -ogue иog
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
analogue
analog
аналог
catalogue
catalog
каталог
dialogue
dialog
диалог
monologue
monolog
монолог
 
Някои разлики вътре в думата
Много думи написани с ae/æили oe/œв британски английски се пишат само e в американски английски.
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
archaeology
archeology
археология
gynaecology
gynecology
гинекология
mediaeval
medieval
средновековен
oestrogen
estrogen
естроген
orthopaedic
orthopedic
ортопедичен
paediatric
pediatric
педиатричен
 
 
безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Предложеното обучение е добре организирано и представено по достъпен начин. Преподавателката Светла Ненова е много добър професионалист. Възможността за достъп и след завършване на курса за преглед на пропуснати уроци, е още един плюс. Мисля, че това е една допълнителна много добра алтернатива за обучаваните. Благодаря, че сте съумяли да изградите тази стройна система и да я развивате и усъвършенствате във времето. Горещо ви препоръчвам на бъдещи и колебаещи се желаещи да изучават чужд език. Бъдещи потребители на предлаганите услуги, опитайте и се убедете сами в ефективността и миговете на приятни емоции и няма да съжалявате за предизвикателството да учите чужд език с Intenzivno.com. Благодаря ви за предоставената възможност за обучение на по-широк кръг от хора и за качественото преподаване. Пожелавам ви много творческо вдъхновение, бъдещи успешни проекти и професионално удовлетворение.

- Елена Стоянова, Севлиево
Сайта Интензивно.ком, е сайт даващ знания от най-прецизните и добри преподаватели. Влизайки в сайта аз лично, бях заинтересован като всяко младо момче жадуващо и копнеещо да разбера какво представлява сайта. Аз лично си направих регистрация и се абонирах за безплатния седем дневен пробен период по Английски език. Когато влязох в сайта бях посрещнат от един жизнерадостен човек и преподавател който ми даде информацията от която имах нужда. От този ден в който посетих сайта и до днес уча с интензивно точка ком. В нашия град трудно се намират преподаватели с подходящата квалификация. През първите един-два часа се чувствах странно във виртуалната класна стая, но след това вече не виждам никаква разлика с обикновената класна стая. Препоръчвам обучението на моите връстници и приятели: не се колебайте а започнете своето обучение с Intenzivno.com !!! Поздрави: Красимир Йорданов

- Красимир Йорданов, гр. Димово
Аз избрах Intenzivno.com тъй като предлагат в удобно за мен време уроци и начина на провеждане на часовете е изклиючително инновативен и интересен. Тъй като работата ми изисква много пътуване, сайта ми дава възможност да уча език от всяко място с достъп до интернет: така спестявам много време и усилия. Преподавателката по немски - Светла Ненова има изключително професионален и ефективен метод на обучение. Препоръчвам сайта за всеки който би желал да учи език по интерактивен и различен начин.Пожелавам на целия екип много успехи.

- Силвия Димитрова, гр. Вроцлав - Полша

Всички мнения