За контакт: 0 700 17 550

НОВИНИ

30.01.2015

Британски и американски английски

Някои разлики в правописа
През XVIII век правописът в английският език не е бил стандартизиран. Разликите започват да се забелязват след публикуването на речници, оказали влияние върху нормирането на писането. Днес правописът на английския език от острова следва  правилата на публикувания от Самуел Джонсън през 1755 г. „Речник на английския език“, докато английският език, който се използва във САЩ, се подчинява на правилата, описани в „Американски речник на английския език“ на Ноа Уебстър от 1828 г. Уебстър е горещ защитник на на реформата в правописа на английския език, заради филологически и националистични причини.
Страните от бившата Британска империя, днес Общността на нациите, се придържат към британската правописна система. В Канада се използват и двете правописни системи, а в Австралия се използва британския правопис с елементи на американския. Спелингът в Нова Зеландия е почти идентичен с този във Великобритания.
Някои разлики при наставките
1)    -ourили -or
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
colour
color
цвят
flavour
flavor
вкус
harbour
harbor
пристанище
honour
honor
чест
humour
humor
хумор
labour
labor
труд
neighbour
neighbor
съсед
rumour
rumor
мълва
2)    –re и -er
В британски английски думи, които завършват на -bre и -tre се произнасят като /bər/ и/tər/ в американски английски се изписват в er. Например:centre, fibre, litre, lustre, manoeuvre, metre, mitre, spectre, theatre
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
centre
center
център
fibre
fiber
влакно
litre
liter
литър
lustre
luster
блясък
manoeuvre
manoeuver
маньовър
metre
meter
метър
spectre
specter
спектър
theatre
theater
театър
3)     -yse и –yze
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
catalyse
catalyze
катализирам
paralyse
paralyze
парализирам
 
 
 
 
 
4)    -ogue иog
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
analogue
analog
аналог
catalogue
catalog
каталог
dialogue
dialog
диалог
monologue
monolog
монолог
 
Някои разлики вътре в думата
Много думи написани с ae/æили oe/œв британски английски се пишат само e в американски английски.
Британски
англ. ез.
Американски
англ. ез.
Български ез.
archaeology
archeology
археология
gynaecology
gynecology
гинекология
mediaeval
medieval
средновековен
oestrogen
estrogen
естроген
orthopaedic
orthopedic
ортопедичен
paediatric
pediatric
педиатричен
 
 
безплатно езиково обучение често задавани въпроси Блог за онлайн езиково обучение
Здравейте, Kазвам се Ваня Иванова и от една година съм в Германия. Дойдох тук без да зная и азбуката дори, след много лутане и опити за изучаването на този доста труден (поне за мен) език попаднах на страницата на Интензивно. На шега се записах на пробния безплатен курс и за моя най-голяма изненада открих, че тук се отнасят много сериозно към изучаването на езика. Записах се и вече завърших А1, сега продължавам А2, защото тук намерих точно това от което се нуждае всеки един решил да изучава език!!! Искам да изкажа моите най-искрени благодарности към екипа на Intenzivno.com. На Нашата преподавателка Соня Милева и на нейните колежки Екатерина Квинот и Светла Ненова едно голямо БЛАГОДАРЯ за търпението и отзивчивостта, за метода им на работа със всеки един от нас във виртуалната класна стая, макар че бяхме група те отделяха необходимото време и подход за всеки от нас. С ръка на сърце казвам - взискателни, но в същото време и много мили и внимателни! Перфектна методика!!! Ако трябва с една дума да се изразя бих казала: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ !!! Продължавайте все така !

- Ваня Иванова, Германия
Преди време бях един объркан … дизайнер, който беше наясно с алгоритми, формули и програми, но съвсем объркан по отношение на английската граматика. Предпочитах да правя реклами за ултра претенциозни клиенти, отколкото да спрягам PPTense. За разкош бях инспирирана или направо казано притисната от настоящите си американски шефове, да изуча езика до прилично ниво. След обстойно до педантичност обследване на дистанционните оферти и на база на фактори като цена, време, начин, преподавател, контрол ..., избрах INTENZIVNO. Днес, благодарение на г-жа Снежана Цонкова мога да общувам с взискателните ми шефове доста свободно. Благодаря г-жо Цонкова и INTENZIVNO.com!

- Илина Станимирова, София
За мен удобството да се включа в урока от всяко едно място е незаменимо. Спестява се доста време, ресурсите са достъпни и извън времето на часа. Възможността да се прослуша на запис минал урок също е нещо много полезно - на всеки се налага да пропусне час или да не доразбере нещо. Не на последно място е и преподавателя - аз съм много доволен от Светла Ненова, тя отговаряше на всички въпроси и даваше възможност на всеки да упражнява повече материята, в която чувства слабост. Поздравления за екипа на INTENZIVNO.COM!

- Любомир Димитров, Сандански

Всички мнения